Om de anderen te dienen…

‘Jullie weten dat de volken onderdrukt worden door hun eigen heersers en dat hun leiders hun macht misbruiken. Zo mag het bij jullie niet gaan. Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen ’ (Marcus 10:42-43)

Je kunt er niet omheen: vanaf zijn Piramide aan het Place d’Austerlitz in de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio ‘waakt’ Napoleon over zijn stad. Zo noemen ze dat tenminste. Typerend afgebeeld is hij: met zijn keizerlijke steek op het hoofd en zijn linkerhand waar hij hoort: tussen de knopen van zijn vest gestoken. Met tegenlicht niet minder dan een ‘Zonnekeizer’.

napoleon3En wat zijn ze trots op hun ‘Grote Zoon’, de Corsicanen! Generaal op z’n 24e, absoluut heerser over het grootste deel van Europa in de voetsporen van de Romeinse keizers op z’n 35e. Een trap van zestig treden leidt je eerst langs alle plekken waar hij zijn ‘heldendaden’ verrichtte, de veldslagen, de veroveringen, in marmeren letters uitgehouwen. En tenslotte sta je daar dan en kijkt tegen hem op… en hij kijkt op je neer… Hoeveel mensen zijn er wel niet omgekomen door zijn toedoen? Het is niet te becijferen…

De ene machthebber is de andere niet… Neem nu onze eigen nieuwe koning. Herinner je je nog wat prins Johan Friso op de bruiloft van zijn broer voorlas tijdens de kerkdienst? Inderdaad: Marcus 10:42-45. Vermanende woorden van Jezus tot Jacobus en Johannes, die wel zijn voornaamste adjudanten wilden zijn, wanneer Hij eenmaal zou heersen in zijn glorie en links en rechts van hem wilden zitten… Woorden over de roeping anderen te dienen. Ernstige woorden die goede richting willen geven aan een mensenleven. Het maakte op mij veel indruk toen Friso op 02-02-02 Jezus citeerde tegenover de toekomstige koning en koningin van Nederland. Al kan hij het niet meer herhalen, juist in deze dagen kun je, als je maar goed luistert, de echo ervan nog horen.

Koning Jezus: het tegenovergestelde van machtsmisbruik en onderdrukking hoort bij zijn praktijk.

Het is bij hem een en al dienen. Dat bewijst Hij voor Hij het laatste Pesach viert met zijn koningen-in-opleiding. Een ‘herhalingsles’ op de valreep geeft Hij hen mee. Want wij vergeten zo verbazend gauw… (Lees vooral Lucas 22:24-30). Wat een liefde! Wat een machtig Koning om je aan te spiegelen! Wat een uitdaging voor jouzelf om de anderen, die God je toevertrouwt, koninklijk tot een zegen te mogen zijn!

Dit artikel is eerder geplaatst in De Reformatie – mei 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s