aflaten-bestaan-nog

Aflaten: ze bestaan nog…

In het Belgische Lier kwam ik ze tegen: aflaten…

Ik was me er niet zo van bewust, maar ze bestaan nog steeds. In een kleine kapel, vastgeplakt aan de buitenkant van de Margaritakerk, staat een groot Christusbeeld. Christus in zijn lijden: met doornenkroon en boeien. Daaronder een bord met de methode waarop je de aflaat kunt verkrijgen. En op welke dagen. 

St. Margaritakerk Lier
St. Margaritakerk Lier

In deze Reformatieweek moet ik er aan denken. Nog steeds ziet de kerk van Rome zich als ‘bemiddelaar van het heil’ voor de gelovigen. Bij de biecht van een zonde verklaart de priester de schuld vergeven. Maar noemt er meteen bij wat je te doen staat als ‘boetedoening’. Bijvoorbeeld: ‘Vijf maal het Onze Vader bidden en vijf maal een ‘Wees gegroet’. Of: ‘Bezoek de kerk van je doop en vier daar de eucharistie mee’. ‘Schrijf je in voor de katholieke jongerendagen en maak ze mee’. ‘Ga op bedevaart’. Heb je de opdracht volbracht dan kun je een aflaat bekomen. Dat is een soort ‘beloning’, die hieruit bestaat dat je de straf voor je begane zonde in het hiernamaals wordt kwijtgescholden. ‘Je zuiveringstijd in het vagevuur wordt er door bekort’, zo leert de kerk van Rome. Intussen werkt, kan ik me voorstellen, in ieder geval in het hiernumaals de boetedoening zuiverend op je leven. Je bent er bewust mee bezig de relatie met God en je naaste te herstellen. Risico lijkt me wel dat het toch iets gaat krijgen van ‘ik heb het zelf goedgemaakt’, terwijl het Christus is die je Zaligmaker is, voor de volle 100%.

Het is stil in Lier. De kerk, midden in het Unesco-werelderfgoed ‘Begijnhof’, dat al vanaf de dertiende eeuw bestaat, staat er fier bij. Maar, al was het woensdag: de kerk is dicht. Tegen de belofte in valt er voor niemand een aflaat te bekomen… Als er al belangstelling voor was… Gelukkig laat Christus Zelf het nooit afweten: de Weg tot zijn en onze barmhartige Vader is altijd open. Direct. Zonder tussenkomst van een van zijn vertegenwoordigers.

Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van Mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht’  (Matteüs 11:28-30)

Christusbeeld
Christusbeeld buitenkapel St.Margaritakerk Lier (B).

Een gedachte over “Aflaten: ze bestaan nog…

  1. Wat een mooie website, hoorde ervan van Marnix en Nelleke. Mooie stukjes en prachtige foto’s, complimenten,
    hartelijke groeten van Harmannus en Niesje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s