Vrolijk Kerstfeest allemaal!?

Ben je al in ‘de stemming’ voor ‘de feestdagen’? 
Dat hoort wel zo. Als ik tenminste de kerstkaarten zo eens bekijk:
‘Noflike Krystdagen en in lokkich Nijjier’ wenst een rendier in de sneeuw ons toe vanuit Friesland.  En verder overheersen de woorden ‘fijn’, ‘gezellig’, ‘prettig’ ,‘vrolijk’, ‘vredig’, ‘gelukkig’ en ‘gezegend’ in post en mail…..

Veel positiviteit wensen wij mensen elkaar toe.  Daar is op zich natuurlijk helemaal niets mis mee.  Tegelijk: realiseer je dat de realiteit voor heel wat mensen (jij ook?) helemaal niet  fijn, gezellig, prettig, vrolijk en vredig is.

Ze zijn verre van gelukkig, en ineens kan de gedachte boven  komen (bij jou?) :  ‘Is dit nu een gezegend leven?  Waar is God eigenlijk? Hij lijkt zo ver weg…’

In gedachten ga ik terug naar Betlehem. Het stadje dat zo enorm veel beleefde in de loop van z’n geschiedenis.  Wat het hoogtepunt moest worden: de geboorte van de Messias, bracht meteen de diepste crisis met zich mee.

Geboorte en dood staan op deze aarde soms zo gruwelijk dicht bij elkaar.

Daar moest ik aan denken bij het gedicht ‘dood en leven’ van Hein*, gecombineerd met de tekening van Frances.*. Een woud van kruisen lijkt het bomenbos wel, met een donkere schaduwkant  én een sneeuwlichte  kant.

Er komt een tijd  waarvan God belooft: ‘er zal alleen nog maar blijdschap zijn…’ (Jesaja 65:18). Maar zijn tijdpad loopt wel via Egypte (Mat. 2) en Golgotha.
Blijf Hem vertrouwen en Hem volgen in het nieuwe jaar: zijn tijd komt!

Afbeelding overgenomen uit: ‘Kunst wordt ontdekt als je het ziet of hoort’. Een uitgave van Kwintessens, Amersfoort. http://www.kwintessens.nl. 
Samenstelling: Gerben van Riel en Henk Geerds.

*Jonge, meervoudig beperkte  mensen van ‘De Schakel/Spanker’ te Kampen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s